Inspiratie
Op zoek naar inspiratie voor uw verf-, behang-, vloer-, of raamdecoratieproject? Lees dan eens een van de onderstaande artikelen:
Verfkleuren kiezen, hoe doe je dat?
Kleur is één van de belangrijkste sfeermakers in je interieur. Maar er zijn zoveel kleuren om uit te kiezen, welke kleur past nou het beste bij jouw persoonlijke stijl? Deze 4 tips helpen je de juiste keuze te maken.
1. Let op de lichtval
Kleur is een eenvoudige manier om je interieur een compleet nieuwe look te geven. Maar hoe bepaal je welke kleuren het beste tot hun recht komen in jouw huis? Licht en verlichting spelen hierbij een belangrijke rol, want zogenaamde temperatuur van het licht bepaalt of een kleur warm of koud overkomt. Door lichtinval van buiten zal kleur gedurende de dag steeds anders overkomen. Kijk daarom zowel overdag als ‘s avonds bij kunstlicht naar het effect van licht op je gekozen kleur. Houd ook rekening met de ligging van de ruimte: noordelijk licht maakt kleuren koeler, zuidelijk licht maakt ze juist warmer.
2. Een lesje kleurenpsychologie
Kleur kan ook effect hebben op onze emoties en stemming. Rood is bijvoorbeeld een kleur die aanzet tot activiteit, handig voor in de werkkamer. Blauw en groen hebben juist een kalmerend en ontspannen effect. Roze stimuleert creativiteit en wit staat voor zuiverheid. Donkere contrasterende kleuren vormen hierbij een mooi evenwicht. Een kleurenpalet met vergrijsde tinten in subtiele schakeringen zorgt voor een knusse sfeer.
3. Creëer een harmonieus geheel
De kleur die je gaat kiezen wil je het liefst laten matchen bij de rest van je interieur, zodat het geheel in balans is. Dit kun je doen door de kleur af te stemmen op andere materialen in huis, net zoals onze stylisten dit doen. Voorbeelden die elkaar versterken zijn o.a. crèmekleurige tinten bij een strakke gietvloer, om het industriële karakter te verzachten. Pastelkleuren zijn prachtig in combinatie met natuurlijke materialen zoals hout en bamboe. Oudroze vormt een goede match met koperen accessoires, petrol en brons zijn een geweldig duo en goud gaat goed samen met aubergine en okergeel. Donkere muren kun je heel goed opfrissen met sierlijke kamerplanten.
4. Test de kleur thuis
Klaar voor kleur in je interieur? Een slimme truc is om een kleur eerst op een kleine oppervlakte uit te proberen voordat je meteen de hele muur gaat schilderen. Zo kun je goed beoordelen hoe de kleur op jouw muur uitpakt en wat je van de kleur vindt. Denk bijvoorbeeld aan een stuk karton om de verschillende kleuren naast elkaar te testen voordat het op de muur zit. Op deze manier kan je goed de contrasten zien.
Hoe kies je het behang dat bij jou past?
Ideaal voor een make-over of een frisse update van een ruimte: behang. Lastig? Niet als je kiest voor vliesbehang!
Stap 1. Kies het dessin
Beslis welk effect je wilt bereiken met het behang: ga je voor een statement in de ruimte of voor een subtiel resultaat? Dessins als XXL-bloemen of robuuste bakstenen zijn geweldig als eyecatcher, net als dessins in sprekende kleuren. Met een opvallende print in subtiele kleurtjes maak je een groot gebaar minder dominant, en omgekeerd kan een lekkere kleur een subtiel dessin meer ‘bite’ geven.
Stap 2. Denk out of the box
Een fijn bloemetjesbehang verwacht je in de slaapkamer, maar kan juist superleuk zijn achter het aanrecht (ja, daar kun je óók behangen), terwijl een vintage patroon heel spannend kan werken op de slaapplek – kies daarvoor dan wel de wand achter het bed. Kom je in je speurtocht door de stalenboeken een te gekke maar te heftige (of te dure) print tegen? Neem ‘m mee voor je toilet! En wist je dat je het plafond ook kunt behangen? ‘Oooh’s’ en ‘aaah’s’ verzekerd.
Stap 3. Kies je behang
Behang dat aan je benen plakt of rond de behangtafel kreukelt, wie heeft er nooit strijd geleverd met behang? Goed nieuws: vliesbehang is in opkomst en dat is niet voor niets. Het is sterk, verdoezelt scheurtjes en oneffenheden in muren en je brengt het aan door de wand in te lijmen: supermakkelijk, supersnel. Je haalt het er ook zó weer af, dus af en toe wisselen van dessin is een fluitje van een cent.
Er is keuze genoeg: Wat dacht je van een krokodillenleer-print, een betonlook of bloemetjes? Houd je van een natuurlijke look? Misschien is kurkbehang iets voor jou. Dit behang heeft een toplaagje van echt kurk en je brengt het net zo aan als vliesbehang.
Stap 4. Aan de slag
Maak de muur schoon en vlak: dicht eventuele gaten met muurvuller van Alabastine en schuur glad. Zet met potlood en schietlood of waterpas de eerste baan loodrecht af op de wand. Lijm de wand in met lijm voor vliesbehang, gebruik hiervoor een roller en doe dit iets breder dan de behangbaan is. Bevestig het behang van boven naar beneden; neem aan de bovenkant een overlap van 5 cm en snijd dit weg als de baan vastzit. Druk de baan aan met een behangborstel, prik luchtbellen door met een naald. Zorg dat je patroon mooi doorloopt, en dat je werkt met behangrollen van dezelfde partij om kleurverschil te voorkomen. Houd je restjes of zelfs een rol over? Beplak er een muurtje of meubel mee elders in huis, of bewaar het voor een toekomstige mix & match van behangresten.
Een vloer kiezen, zo doe je dat
Een vloer bepaalt voor een groot deel de sfeer in huis. Niet onbelangrijk daar een weloverwogen keuze in te maken. Houd je van strak met een edgy randje, ga je voor klassiek of toch voor een natuurlijke look? Ontdek welk type vloer bij jou, je leefstijl én interieur past.
Vloer kiezen
In je zoektocht naar een nieuwe vloer zijn er een hoop keuzes te maken. Van materiaal en type tot afwerking en kleur. Hout is over het algemeen warm en steen geeft een stoere look aan een ruimte. Een pvc-vloer is met de hout en steen dessins niet van echt te onderscheiden, comfortabel, geluiddempend en onderhoud is een fluitje van een cent. Maar dan de kleur, die is sfeerbepalend en geeft voor een groot deel een gezicht aan je interieur. Wij hebben vijf vloeren uitgekozen die elk een eigen sfeer neerzetten, welke is jouw favoriet?
1. Warm
Kies je voor een vloer met een warme ondertoon dan zit je al snel goed. Speel met de kleurnuances in de planken en mix ze met design-meubels in sprekende kleuren als okergeel, koperoranje of zeeblauw. Verschillende houten meubels in huis? Geen nood, de ton-sur-ton mix van houtsoorten zorgt juist voor een rijk geheel. Een handige truc: probeer overeenkomsten te vinden in de nerven voor meer samenhang. De White Autumn Oak heeft een warme ondertoon die overal bij past. De kleurnuances geven de vloer een speels karakter.
2. Klassiek
Donkere vloeren winnen steeds meer terrein in interieurland, niet zo gek ook want je haalt er in één klap een statement mee in huis. Een donkere vloer is bij uitstek geschikt om te combineren met een landelijke linnen plofbank of een klassieke oorfauteuil. Ben je wat meer van de strakke vormen? Een donkere tint vloer gaat ook goed samen met staal, zwart of hoogglans wit.
Tip: wil je een kamer ruimer laten lijken, leg de vloerstroken dan in de breedte.
3. Licht
Het is misschien een beetje durven, maar wie eenmaal voor een lichte vloer kiest wil niet anders meer. Een lichte vloer als White Giant Oak doet een ruimte groter lijken, maar kan gecombineerd met veel wit ook kil ogen. Kies daarom ook voor contrast: een geleefde ijzeren locker of zwarte kuipstoeltjes creëren een spannend effect. Een wand geschilderd in donkergrijs of armygreen kan hierbij ook wonderen doen.
4. Betonlook
Een betonlook vloer in een neutraal grijze kleur heeft als voordeel dat het met iedere stijl te combineren is. Of je nu een landelijk interieur hebt, meer de design kant op gaat of toch kiest voor basic met een industrieel randje. Vul deze vloer aan met licht hout, rieten stoeltjes, een geschuurde leren bank of witte kuipstoelen, succes verzekerd!
5. Stoer
Een zwarte vloer is de ideale basis voor een industriële sfeer in huis, maar kan een ruimte ook kleiner en donkerder doen lijken. Kies voor meubels in warme tinten (hout, riet en rotan), voeg sprekende kleuren toe en vergeet ook de styling niet. Dat gekke vintage schilderijtje of die bijzondere fabriekslamp maakt de sfeer helemaal af. Tip: een pvc-vloer is comfortabel én kan gecombineerd worden met vloerverwarming, nooit meer koude voeten dus!
Raamdecoratie: Zo maak je je huis nóg sfeervoller
Het mooiste licht is zonlicht. Het zorgt voor sfeer in huis, het liefst ook in de herfst en winter. Daarom drie manieren om voor de juiste lichtinval in huis te zorgen. Zo wordt je huis nóg sfeervoller!
1. Laat de zon ongehinderd schijnen
Vind je het te somber in huis en zou je graag meer licht willen? Zorg er dan eerst voor dat de zonnestralen ongehinderd kunnen binnenkomen. Zet de vensterbank niet vol planten en accessoires. Ook grote, hoge, donkere meubels in de buurt van het raam maken je interieur donker.
2. Speel met zonlicht voor meer sfeer
Stijlvolle raambekleding in al zijn variaties ken je al. Nieuw is dat je met elektrische raambekleding met slechts één druk op de knop de optimale sfeer in huis creëert. Je kunt de beweging vooraf instellen, en ook handmatig met je smartphone of tablet als je de deur uit bent, maar ook met een handige afstandsbediening. Zo creëer je altijd de indruk dat er iemand thuis is. Omhoog, omlaag, tuimelen naar buiten of naar binnen, tot op de centimeter nauwkeurig.
Met dit slimme, duurzame systeem kun je jouw eigen ‘scènes’ creëren. Dit is een vooraf ingestelde positie van je raambekleding die gekoppeld is aan een bepaald moment en een bepaalde behoefte. Hiermee creëer je elk moment van de dag de perfecte sfeer. `s Avonds wil je misschien dat de raamdecoratie helemaal dicht zit, terwijl je in de ochtend rustig wilt wennen aan het licht met de raambekleding halfopen. Het systeem weet zelf wanneer de zon opkomt en weer ondergaat.
3. Laat zonlicht en kleur elkaar versterken
Alle beetjes helpen als je meer licht in huis wilt, ook de juiste kleuren. Kleuren als wit, blauw, grijs of violet weerkaatsen licht en laten een ruimte groter lijken. Natuurlijke materialen als hout, linnen en canvas brengen warmte. Warme tinten absorberen juist licht en maken de ruimte optisch kleiner maar ook gezelliger. Lichte kozijnen en een lichte vensterbank helpen ook mee.
Op zoek naar nog meer inspiratie? Maak een afspraak met een van onze adviseurs en kijk hier voor een locatie bij jou in de buurt!